Головні події освітянського тижня

Боротьба з коронавірусом: заклади освіти закрито. 

Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні. Одним з основних пунктів протиепідеміологічних заходів є введення карантину в усіх освітніх закладах до 03 квітня.

Уряд призначив в.о. міністра освіти і науки.

Тимчасове виконання обов’язків міністра освіти і науки України покладено на першого заступника Юрія Полюховича. За словами Полюховича, Міносвіти у цей період має працювати злагоджено і належно виконувати свої функції.

Роз’яснення МОН щодо підвищення кваліфікації вчителів.

Міністерством освіти надані детальні роз’яснення та методичні рекомендації щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників шкіл. Рекомендації містять докладний опис форм і видів підвищення кваліфікації.

МОН: учням та студентам заборонено відвідувати заклади освіти.

У відомстві наголосили, що під час карантину в українських закладах освіти, що діятиме до 3 квітня 2020 року, учням та студентам забороняється відвідувати заклади освіти.

Проведення пробного ЗНО перенесено на квітень.

В Україні змінені дати проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання. Планується, що пробне тестування з української мови і літератури відбудеться 4 квітня, тестування з інших навчальних предметів – 11 квітня.

У МОЗ кажуть про відповідальність за ігнорування карантину.

У Міністерстві охорони здоров’я наголошують на відповідальності осіб, які не дотримуються вимог постанови, якою передбачено встановлення карантину та призупинення навчання на всій території України.

Заклади освіти мають забезпечити протиепідемічні заходи.

МОН доручило обласним департаментам, а також керівникам усіх закладів освіти установити режим підвищеної готовності функціональної підсистеми навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів діям у надзвичайних ситуаціях.

До участі у ЗНО вже зареєстровано 290 тисяч осіб.

Станом на 13 березня для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні і державній підсумковій атестації зареєстровано 289 558 осіб. За оцінками УЦОЯО, кількість учасників ЗНО в 2020 році складатиме понад 300 тисяч осіб.

МОН скасувало проведення більшості учнівських олімпіад.

Відомством скасовано проведення 17 з 26 заключних етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад. Учнівські олімпіади будуть проведені лише з 9 навчальних предметів, але дати їх проведення буде змінено.

Президент підписав закон про середню освіту.

Володимир Зеленський підписав закон «Про повну загальну середню освіту», що був ухвалений парламентом. За словами заступника міністра освіти Любомири Мандзій, відтепер МОН має можливість втілювати заплановані зміни у шкільній освіті.

Освітяни мають отримувати зарплату під час карантину, – МОН.

Міністерство освіти почало отримувати інформацію від освітян про те, що на деяких регіонах педагогів змушують брати неоплачувану відпустку на час карантину. У відомстві наголошують, що такі дії є незаконними.