Хорошівська гімназія – учасник освітнього семінару на Миколаївщині

Нещодавно у м. Очаків проходив Освітній семінар-школа з історії Голокосту в Україні та викладання цієї тематики в школах України. Його організатор – Український центр вивчення історії Голокосту (УЦВІГ) у співпраці з Меморіалом «Яд Вашем» (Єрусалим) та за підтримки Євразійського єврейського конгресу і посольства Держави Ізраїль в Україні.

У семінарі-школі взяли участь 26 вчителів історії та інших суспільних дисциплін середніх та професійних навчальних закладів України, музейних працівників України та Республіки Білорусь, які активно й творчо співпрацювали. Житомирську область представили педагоги смт Хорошів та Баранівського району.

Семінар-школу організовано на найвищому рівні. Змістовна програма: 4-6 занять щодня, які проводилися у форматі лекцій, практикумів, обговорень, тренінгів, дискусій. На них розглядалися різноманітні аспекти історії Голокосту на теренах України та Європи, а саме: політика тоталітарних режимів, нацистський геноцид щодо євреїв, рух опору, українсько-єврейські взаємини в міжвоєнний період та під час Голокосту, ідеологія нацистського антисемітизму, міждисциплінарні підходи до історії Голокосту, інші геноциди Другої світової війни та сучасності. Значну частину занять було присвячено обговоренню методик викладання історії Голокосту в школі. Третього дня роботи семінару було здійснено екскурсії до м. Миколаїв. Учасники відвідали Миколаївське товариство єврейської культури та Миколаївський обласний краєзнавчий музей – один із найкращих в Україні. Сумним стало покладання камінців (за єврейською традицією, щоб вшанувати пам’ять померлого, відвідувачі кладуть на могилу невеликі камінці, що символізують вічність) до пам’ятника жертвам Голокосту – 10 тисячам євреїв, які були розстріляні в місті в 1941-1942 роках.

Під час цього заходу відбулася презентація проектів учасників школи та обмін досвідом, під час якого було представлено й роботу Хорошівської гімназії щодо теми Голокосту в Україні (див. «Прапор» №7 від 17 лютого 2017 року та № 16 від 21 квітня 2017 року).

Упродовж 6 днів роботи семінару-школи з учасниками працювали компетентні, прогресивні та позитивні Анатолій Подольський – к.і.н., директор УЦВІГ (м. Київ), Ноа Сігал – викладач Міжнародної школи вивчення та викладання історії Голокосту при «Яд Вашем» (м. Єрусалим), Жанна Подольська та Неля Ющенко – адміністраторки УЦВІГ, Віталій Бобров, Надія Уфімцева та Світлана Осіпчук – координатори освітніх програм УЦВІГ, Михайло Тяглий – редактор часопису «Голокост і сучасність» УЦВІГ, Олександра Козорог – координатор з формальної освіти Української Гельсінської спілки з прав людини, Андрій Усач – незалежний дослідник, історик (м. Львів), Олена Гриневич – к.і.н. краєзнавець (м. Миколаїв), Наум Резніченко – учитель російської та всесвітньої літератури Олександ-рійської гімназії м. Києва, Микола Тімков – учитель історії (м. Хмельницький).

На завершальному засіданні кожен учасник семінару-школи поділився враженнями про навчання та робочими планами щодо втілення здобутих знань з історії Голокосту в Україні на наступний рік. Усім слухачам було вручено сертифікати та комплект навчально-методичних матеріалів.

Залишити відповідь