Головні події освітянського тижня

Третина учнів не мають базового рівня з математики.

За словами Ганни Новосад, 36% українських 15-річних учнів не досягли базового рівня знання з математики. Вони мають проблеми із завданнями, в яких потрібно використовувати прості стратегії розв’язування.

Міністр: результати PISA мають стати сигналом.

У Міносвіти розраховують, що отримані результати міжнародного дослідження, яке є одним із авторитетніших джерел інформації про середню освіту у світі, стануть сигналом для вчителів, батьків та суспільства.

Наступний навчальний рік оголошено Роком математики.

Міністр освіти наголошує, що проведення Року математики має допомогти привернути увагу всього суспільства до розвитку математичної грамотності не лише у школярів, а у всіх громадян.

Третину ремонтів класів НУШ оплачують батьки.

У Рахунковій палаті повідомляють, що станом на початок 2018/19 навчального року 20% шкільних приміщень для учнів перших класів потребували поточного ремонту, ремонт понад третини з яких оплачували батьки.

Більшість закуплених меблів для НУШ є неякісними, – звіт.

Результати аудиту Рахункової палати свідчать про те, що більшість шкільних меблів та дидактичних матеріалів, закуплених для початкових класів Нової української школи, є неякісними.

Різниця знань учнів сільських і міських шкіл є суттєвою.

Міністр освіти і науки Ганна Новосад зазначає, що дебютна участь України у міжнародному дослідженні PISA, засвідчила суттєву різницю у досягненнях учнів залежно від типу місцевості.

Фонд досліджень розпочне підтримку наукових проектів. 

Порядок, що регулює використання коштів фонду, ухвалений Кабінетом Міністрів. Планується, що перші конкурси з підтримки проектів українських учених можуть розпочати навесні 2020 року.

Принцип «гроші ходять за школярем» впроваджуватись не буде.

Принцип «гроші ходять за школярем», про який заявив Олексій Гончарук, поки впроваджуватись не буде. За інформацією Ганни Новосад, заява прем’єра стала наслідком непорозуміння.

Гончарук: дитячі інтернати будуть реформовані.

Прем’єр-міністр повідомив, що сьогодні держава виділяє близько 12 млрд грн на інтернатну систему виховання. Однак 85% цих коштів витрачається на утримання самих інтернатів, і лише 15% безпосередньо на дитину.

Зміст освіти має мати реальний зв’язок з життям, – Новосад. Міністр освіти і науки повідомила, що результати міжнародного дослідження PISA не стали неочікуваними і засвідчили дуже затеоретизоване спрямування української школи.

Президент доручив перевірити протипожежний стан шкіл.

Володимир Зеленський доручив уряду у місячний термін перевірити стан протипожежної й техногенної безпеки дитсадків, шкіл, професійних і вищих закладів освіти, а також гуртожитків.

В Україні розпочато програму підтримки профосвіти EU4Skills.

Програма підтримки реформи професійно-технічної освіти передбачає фінансування в обсязі 58 млн євро, 21 млн з яких буде спрямовано на оновлення обладнання та інфраструктури.

Дію постанови Гройсмана-Гриневич про зарплати вчителів призупинено. 

Реалізація норм постанови КМУ № 822, що ухвалювалась попереднім урядом напередодні парламентських виборів, потребувала витрат з Державного бюджету на рівні 19,5 млрд грн.

Гриневич пропонує додатково консультувати учнів з математики.

Екс-міністр освіти Лілія Гриневич пропонує запровадити в українських школах систему оплачуваної підтримки слабших учнів через отримання додаткових консультацій з математики.

Міністр закликала освітян провести антикорупційні уроки.

Ганна Новосад закликала керівників закладів освіти, педагогічних та науково-педагогічних працівників провести з учнями та студентами заходи, присвячені негативному впливу корупції.

Залишити відповідь