Український педагогічний журнал №3, 2018

В. Паламарчук., О. Барановська

Педагогічні технології навчання в умовах Нової української школи: вектор розвитку // Український педагогічний журнал. – 2018. – №3. – с. 60–66.

 

Стаття присвячена проблемі технологій навчання у сучасних умовах. Проаналізовано предмет педагогічної технології, визначено її сутність та види, різноманіття аспектів технологічного підходу в закладах загальної середньої освіти. Автори доводять необхідність пошуку раціональних шляхів навчання, вироблення базових принципів і обґрунтування специфіки їх реалізації в умовах Нової української школи.

Ключові слова: нова українська школа, педагогічна технологія, інноваційні підходи, концепція розвитку, підсистема.

 

 

Д. Пузіков

Прогнозування розвитку загальної середньої освіти:     рівень учителя // Український педагогічний журнал. – 2018. – №3. – с. 67–74.

 

Розглянуто аспекти участі вчителя у функціонуванні системи прогнозування розвитку загальної середньої освіти. Визначено головні завдання педагогічного працівника як суб’єкта прогнозу і на цій основі обґрунтовано компонентний склад аналітичності сучасного педагога. Окреслено шляхи теоретико-методичного забезпечення формування прогностичної компетентності майбутнього вчителя, її розвитку під час підвищення його кваліфікації, у процесі науково-методичної роботи.

Ключові слова: загальна середня освіта, прогнозування, вчитель, науково-методичне забезпечення, компетентність.

 

 

А. Цимбалару

Освітня програма як інноваційний ресурс розвитку початкової освіти // Український педагогічний журнал. – 2018. – №3. – с. 84–94.

 

У статті визначено особливості освітньої програми «На крилах успіху», розробленої для початкової школи відповідно до Державного стандарту. На цій основі розкрито потенціал освітніх програм для розвитку важливої складової загальної середньої освіти – початкової ланки. Виокремлено принципи і підходи, які ґрунтуються як на результатах аналізу, так і на основі вивчення сучасного програмного забезпечення. Як висновок – освітня програма може розглядатись як варіативна модель розвитку початкової освіти, яка відповідає на виклики сьогодення.

Ключові слова: початкова освіта, освітня програма, державний стандарт, інновації, аналіз, навчальний план.

Залишити відповідь