Спроможності оборони

Автор: Павліковський А. К., Іващенко А. М.

Джерело інформації:  Журнал «Оборонний вісник», № 6 – 2017 року Складові  нацбезпеки – С.18-23.

Антитерористична операція на Сході України сформувала нове бачення вигляду перспективної системи національної безпеки. Основна діяльність сектору безпеки і оборони України все більше зміщується на ліквідацію гібридних, асиметричних, неявних і несподіваних загроз існуванню України.

Впровадження  нової концепції оборонного  планування  на основі спроможностей   зіткнулося з цілою  низкою проблем і виявилося досить складною в сприйнятті.  Стала проблема: якщо основоположні принципи вірно передають сутність нової концепції планування, чому виникли розбіжності в середовищі  експертів в оборонного планування і керівників різного рівня.

Після анексії Криму і вторгнення Росії в Східні райони  України була визнана необхідність адаптації ЗС України до вирішення завдань в особливих умовах мирного часу, як виявилося, не менш важливим для національної безпеки  країни, ніж перемога в можливих, але не обов’язково традиційних воєнних операціях.

Антитерористична операція на Сході України  сформувала нове бачення вигляду перспективної системи національної безпеки. Основна діяльність сектору безпеки і оборони України все більше зміщується  на ліквідацію гібридних, асиметричних, неявних і несподіваних загроз існуванню України. У подібній ситуації ЗС України повинні мати необхідну гнучкість і адаптивність органів оборонного планування, щоб їх реакція відповідала  будь-яким можливим змінам військово-політичної обстановки.

Рішення концепції оборонного планування можливе за рахунок уточнення термінологічного апарату, розробки нових методичних підходів і прийомів в системі  планування, що дозволять здійснювати  тісну координацію виконавців  для різних етапів планування.

 

Залишити відповідь